Error message

User warning: The following module is missing from the file system: miniorange_otp. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1138 of /home/civilservicesmentor/public_html/includes/bootstrap.inc).

ANSWER KEY

Vajiram & Ravi : Answer Key for Civil Services Prelim Exam 2017

VAJIRAM & RAVI
Answer Key for Civil Services Prelim Exam 2017
GS Paper 1 Set ‘D’

1. Which one of the following was a very important seaport in the Kakatiya Kingdom?

(a) Kakinada
(b) Motupalli
(c) Machilipatnam (Masulipatnam)
(d) Nelluru

Answer : B

2. With reference to ‘Global Climate Change Alliance’, which of the following statements is/are correct?

(1) It is an initiative of the European Union
(2) It provides technical and financial support to targeted developing countries to integrate climate change into their development policies and budgets.
(3) It is coordinated by World Resources Institute (WRI) and World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer : A

3. With reference to the religious history of India, consider the following statements:

(1) Sautrantika and Sammitiya were the sects of Jainism.
(2) Sarvastivadin held that the constituents of phenomena were not wholly momentary, but existed forever in a latent form.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer : B

4. Mediterranean Sea is a border of which of the following countries?

(1) Jordan
(2) Iraq
(3) Lebanon
(4) Syria

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 3 and 4 only

Answer : C

5. With reference to ‘National Investment and Infrastructure Fund’, which of the following statements is/are correct?

(1) It is an organ of NITI Aayog.
(2) It has a corpus of Rs. 4,00,000 crore at present.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer : D

6. The Global Infrastructure Facility is a/an

(a) ASEAN initiative to upgrade infrastructure in Asia and financed by credit from the Asian Development Bank.
(b) World Bank collaboration that facilitates the preparation and structuring of complex infrastructure Public-Private Partnerships (PPPs) to enable mobilisation of private sector and institutional investor capital.
(c) Collaboration among the major banks of the world working with the OECD and focused on expanding the set of infrastructure projects that have the potential to mobilize private investment.
(d) UNCTAD funded initiative that seeks to finance and facilitate infrastructure development in the world.

Answer : B

7. For election to the Lok Sabha, a nomination paper can be filed by

(a) anyone residing in India.
(b) a resident of the constituency from which the election is to be contested.
(c) any citizen of India whose name appears in the electoral roll of a constituency.
(d) any citizen of India.

Answer : C

8. Consider the following statements:

(1) In India, the Himalayas are spread over five States only.
(2) Western Ghats are spread over five States only.
(3) Pulicat Lake is spread over two States only.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 and 3 only

Answer : B

9. Biological Oxygen Demand (BOD) is a standard criterion for

(a) Measuring oxygen levels in blood.
(b) Computing oxygen levels in forest ecosystems.
(c) Pollution assay in aquatic ecosystems.
(d) Assessing oxygen levels in high altitude regions.

Answer : C

10. With reference to the role of UN-Habitat in the United Nations Programme working towards a better urban future, which of the statements is/are correct?

(1) UN-Habitat has been mandated by the United Nations General Assembly to promote socially and environmentally sustainable towns and cities to provide adequate shelter for all.
(2) Its partners are either governments or local urban authorities only.
(3) UN-Habitat contributes to the overall objective of the United Nations system to reduce poverty and to promote access to safe drinking water and basic sanitation.

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 only

Answer : B

UPSC EXAM ONLINE TEST SERIES

Test your preparedness for IAS Exams 2017/2018.

Online IAS Test Series Features:

  1. 24x Online Access to IAS Test Series via User Login.
  2. Instant Results with User Reports.
  3. Answers of Questions with Explanations.
  4. All India Rank to Assess your Performance.
  5. Specially Designed for People who cant come to Delhi for Reliable Test Series.
  6. Most Affordable Online Test Series with trusted Brand.

WELCOME TO Civil Services Mentor

WELCOME TO Civil Services Mentor

Leading Magazine for IAS, CSAT, Civil Services Preparations.

  • Magazine PDF Every Month
  • Current Affairs Every Month
  • UPSC Exam Study Materials
  • Online Test Series

 

 

 

Subscribe to RSS - ANSWER KEY